sâmbătă, 30 mai 2015

Muzeul Vrancei Mausoleul Mărăşeşti

 În incinta mausoleului a fost amenajat, într-o clădire separată, un muzeu al luptelor, care oferă vizitatorului imagini foto-documentare, armament şi echipament militar din dotarea armatei române la vremea respectivă, obiecte personale ale Ecaterinei Teodoroiu (căzută în timpul luptelor desfăşurate pe valea Şuşiţei).








Centrala transmisiuni din primul Razboi Mondial










Mausoleul de la Marasesti

Mausoleul de la Mărășești este un monument dedicat eroilor Primului Război Mondial.
Mausoleul a fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfășurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române. În confruntările de la Mărășești au pierit 480 de ofițeri și 21.000 de soldați români. Actualmente mausoleul adăpostește 5073 de soldați și ofițeri în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune de pe 18 culoare.
Monumentul, printre cele mai importante din Europa, a fost realizat după planurile arhitecților George Cristinel și Constantin Pomponiu  (câștigători ai concursului de proiecte și premiați cu 40.000 de lei aur) între anii 19231938 și a fost inaugurat în mod oficial oficial pe 18 septembrie 1938. În prezent, mausoleul este monument istoric, cu codul VN-IV-m-A-06631.


-
Lucrările au fost demarate la 28 septembrie 1924, în prezența Reginei Maria și a altor personalități ale vremii, și s-au reluat după 12 ani, în 1936. Basoreliefurile "Cupolei Gloriei" au fost realizate de către Cornel Medrea și Ion Jalea și ilustrează diverse momente ale luptelor de la Mărășești. 
În anul 1938, cu prilejul inaugurării, a fost emisă o medalie jubiliară, cu diametrul de 60 mm, în trei variante: aur, argint și bronz. Pe aversul medaliei se aflau efigiile regilor Ferdinand I  și Carol al II-lea, față în față, iar în mijloc, dedesubt, se afla stema Regatului României. Pe revers, în mijloc, este înfățișat Mausoleul Eroilor de la Mărășești.


Intrarea: Adult 4 lei
              Copil 2 lei

luni, 11 mai 2015

Manastirea rupestra Dimitrie cel Nou [Dimitrov]-Bulgaria

Basarbovo (in bulgară Басарбово) este un sat situat în partea de nord a Bulgariei, in Podisul Ludogorie, pe maul raului Rusenski Lom. Apartine administrativ comunei Ruse, situata in regiunea omonima.

Satul Basarabov se afla la 3-4 kilometri de Dunare, in linie dreapta, insa vatra vechiului sat Basarabov era initial mai aproape de Dunare. Noua asezare s-a mutat putin mai spre Ivanovo.Asezat in pitoreasca vale a Raului Lom, satul Basarabov si raul Lom isi intampina pelerinii cu pestera in care s-a calugarit Sfantul Dimitrie cel Nou. Pestera este cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Basarabov. Aceasta manastire este singura sapata in stanca inca locuita din intreaga Bulgarie.


Legenda incepe in secolul XVII cand Dimitrie Basarabov se calugareste, cel ce in viata laica fusese pastor de vite. Nu vroia nici o plata pentru munca sa, doar arareori accepta paine si sare, dar doar de la oamenii instariti.

Se spune ca ar fi murit in anul 1685.
Moastele sale au fost gasite printr-o minune ce Sfantul a savarsit-o. Se spune ca o tanara fata, ce-si pierduse vederea, a visat intr-o noapte ca se dusese cu parintii la Manastirea Basarabov. Acolo s-a spalat cu apa din fantana pe ochi si Sfantul i-a redat vederea. Dimineata cand s-a trezit a povestit parintilor visul sau si impreuna au hotarat sa porneasca la drum, spre manastire. Au ajuns pe inserat si au ramas sa doarma peste noapte la manastire. In timpul noptii fata a avut dureri mari la ochi. S-a dus la fantana si a dat cu apa sa-i mai treaca din durere, dar minune, cand a deschis ochii vedea. Si cum se minuna si privea de jur imprejur, privind spre raul Lom a vazut intr-un loc candele si lumanari aprinse plutind la suprafata apei. Privind mai atent, a observat, in apa, stralucind moastele Sfantului. Dimineata calugarii au scos moastele sfantului din apa Au vrut sa duca Moastele Sfantului la biserica din Ruse dar boii ce trageau carul nu au vrut sa inainteze si astfel moastele au ajuns in satul natal, unde a fost construita o biserica cu hramul Sfantului Dimitrie Basarabov.

Intrarea este gratuita.




 Mânăstirea Sf. Dumitru Basarbov - biserica rupestră

  Mânăstirea Sf. Dumitru Basarbov-interior

o splendita imagine