luni, 11 mai 2015

Manastirea rupestra Dimitrie cel Nou [Dimitrov]-Bulgaria

Basarbovo (in bulgară Басарбово) este un sat situat în partea de nord a Bulgariei, in Podisul Ludogorie, pe maul raului Rusenski Lom. Apartine administrativ comunei Ruse, situata in regiunea omonima.

Satul Basarabov se afla la 3-4 kilometri de Dunare, in linie dreapta, insa vatra vechiului sat Basarabov era initial mai aproape de Dunare. Noua asezare s-a mutat putin mai spre Ivanovo.Asezat in pitoreasca vale a Raului Lom, satul Basarabov si raul Lom isi intampina pelerinii cu pestera in care s-a calugarit Sfantul Dimitrie cel Nou. Pestera este cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Basarabov. Aceasta manastire este singura sapata in stanca inca locuita din intreaga Bulgarie.


Legenda incepe in secolul XVII cand Dimitrie Basarabov se calugareste, cel ce in viata laica fusese pastor de vite. Nu vroia nici o plata pentru munca sa, doar arareori accepta paine si sare, dar doar de la oamenii instariti.

Se spune ca ar fi murit in anul 1685.
Moastele sale au fost gasite printr-o minune ce Sfantul a savarsit-o. Se spune ca o tanara fata, ce-si pierduse vederea, a visat intr-o noapte ca se dusese cu parintii la Manastirea Basarabov. Acolo s-a spalat cu apa din fantana pe ochi si Sfantul i-a redat vederea. Dimineata cand s-a trezit a povestit parintilor visul sau si impreuna au hotarat sa porneasca la drum, spre manastire. Au ajuns pe inserat si au ramas sa doarma peste noapte la manastire. In timpul noptii fata a avut dureri mari la ochi. S-a dus la fantana si a dat cu apa sa-i mai treaca din durere, dar minune, cand a deschis ochii vedea. Si cum se minuna si privea de jur imprejur, privind spre raul Lom a vazut intr-un loc candele si lumanari aprinse plutind la suprafata apei. Privind mai atent, a observat, in apa, stralucind moastele Sfantului. Dimineata calugarii au scos moastele sfantului din apa Au vrut sa duca Moastele Sfantului la biserica din Ruse dar boii ce trageau carul nu au vrut sa inainteze si astfel moastele au ajuns in satul natal, unde a fost construita o biserica cu hramul Sfantului Dimitrie Basarabov.

Intrarea este gratuita.




 Mânăstirea Sf. Dumitru Basarbov - biserica rupestră

  Mânăstirea Sf. Dumitru Basarbov-interior

o splendita imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu